Életmód, Gondolatok

3 dolog, amiről azt gondolhatod, hogy jobbá teszik a napjaidat:

Pedig tévedés …

1. A kávé

Finom, krémes, meleg, illatos, a nap egyik fénypontja, jól jön a munkához és egyaránt csodás elfogyasztani a kanapén egy jó könyv olvasása mellett.

Nem az a lényeg, hogy ne igyál kávét, hanem az, hogy tudd mikor ne és mennyi kávét igyál.

A kávé nem tartalmaz semmilyen extra energiát, amitől erőre kapsz, amitől éberebbé válsz. A kávé az amúgy fáradságot jelző szervezetedet utasíja. hogy a fáradtság ellenére csinálja tovább!

Ilyenkor a szervezet a tovább hajtás érdekében hozzányúl a ’raktáraihoz’.

Nézzük meg, miért nem teszi feltétlen jobbá a kávé az életünket:

Ezek a mély energia tartalékjaink nehezen visszatölthetőek és csökkenésük krónikus fáradsághoz, kiégéshez vezetnek.
Ennél pedig talán még rosszabb, hogy ’bepörög’ úgy a szervezeted, hogy már nehezen tudod leállítani a pörgő elmédet, a kapkodó gondolatok magukkal ragadnak, a szorongás megjelenik, a feszültség nehezen enyhül, sőt egy állandó felspannolt állapotot érezhetünk, amit egy idő után már észre sem veszünk.

Hiába érzed úgy, hogy nem tesz semmit, simán elalszok egy kávától, mégis azt veszed észre, hogy nyugtalanok az éjszakáid, fel felébredsz és aggodalommal teli gondolatokkal ébredsz.

A napközbeni ingadozó energiaszint is megjelenik és felütik a fejüket olyan időpontok, amikor leragad a szemed és koncentrálni is alig tudsz.

Akinek stabil, erős és kiegyensúlyozott az idegrendszere nyugodtabban fogyaszthat el egy-egy kávét, de aki hajlamos a szorongásra, a feszültségre, az aggodalomra és az idegeskedésre, az biztos, hogy ezeket a tüneteket csak felerősödve tapasztalja majd meg egy kávé után.

A kávé egy kábítószer. A test természetes jelzőrendszerét kábítja el, hogy ne is érezzük azt, hogy fáradunk.
Persze nagyon finom az íze, egy élmény és esemény a fogyasztása, de ha a hatása káros testre elmére, akkor érdemes felülbírálni a kávé mennyiségének a fogyasztását. Élvezeti cikként egyszer, egyszer, itt ott amott, de nem rendszeresen nyugodtan fogyasztható.

2. A hús

Ma napi 3 étkezésből 3 étkezében jelen van hús valamilyen formában. Sőt, gyakran dominálja a tányért és az étkezést is.
A túlzott húsfogyasztás kapcsán szükség van egy kis felülvizsgálatra, mert nem teszi jobbá az életünket!

A hús nehezen emészthető és hosszú távon emésztési problémákhoz, bélpanaszokhoz, puffadáshoz vezethet. A hús nem más, mint egy állat teteme, ami már bomlásnak indult. Ezek pedig nem igazán kedvező folyamatok a szervezeted számára, főleg, ha már jelen van valamilyen emésztési probléma vagy akár nehézség.

Ahogyan manapság az állatokat tartjuk, ahogy ma a mindenekfelett álló profit nem veszi figyelembe a kínzást, a szenvedés és a minősíthetetlen állapotokat, amiben az állatokat tartják és levágják leírhatatlan, elmondhatatlan és feldolgozhatatlan minden ember számára, akinek egy kis érzelem is szorult a mellkasába.

Nem az a lényeg, hogy ne egyél húst. Ha szeretnéd és belefér a világodba, akkor mértékkel fogyaszd, de kérlek legyél tisztában azzal, ami ma a húsiparban van. Amikor megvásárolsz egy húst vagy húskészítményt, akkor üzenetet küldesz azoknak, akiknek köszönhető a termék a boltban. Az üzeneted pedig ennyi: „Nekem jó, amit csinálsz, csak így tovább, ahogy eddig, támogatlak! Ma ezzel az összeggel (a hús ára) támogatom a munkádat!”.

A hús szennyezettsége, minősége, az állatok hormonkezelése, az antibiotikumok, a stressz, a szenvedés mind beleívódnak a húsba, amit megeszel. Ezek mind hatnak rád, testedre, lelkedre és nem jobbá, hanem keservesebbé teszik az életedet.

Sokat lehetne írni még ebben a témában, de javaslom, hogy olvass utána és nézd meg tudatosan mi és hogyan kerül a tányérodra.
A legfrissebb kutatások szerint a növényi alapú étrendek csökkenthetik a szív- és egyéb krónikus betegségek kockázatát, valamint segíthetnek a már kialakult betegségek kezelésében.

3. A mikróhullámsütő

Tévedés, ha azt gondolod, hogy nem lehet mindent mikró nélkül megmelegíteni! Ismét a lényeg: néha semmi gond, de ha a legtöbb étel, amit megeszel a mikróból kerül a hasadba, ne csodálkozz, ha a szervezeted nehezen bánik el velük.

Bár a mikrohullámok használata gyors és kényelmes ajánlom, hogy járj utána, hogy hogyan befolyásolja az étel szerkezetét és tápértékét ez az eljárás. Például, a vitaminok és antioxidánsok érzékenyek lehetnek a hőre, és a mikrohullámok hatására is csökkenhet az élelmiszerek tápértéke. A mikróban készült vagy melegített ételek képesek immunrendszeri problémákat okozni, növeli a rák kockázatát és így még, ha a legegészségesebb ételeket is fogyasztod, a mikrohullámú sütőben való melegítéssel nem sok jót tesz a szervezetének.

Tudom, hogy nem mindig lehet friss ételt enni, de jobb tudni, hogy az újra és újra melegített ételek nehezek az emésztés számára és hosszútávon szintén problémákhoz vezetnek.

Sokszor olyan megszokottá válik ezeknek a jelenléte az életedben, hogy eszedbe sem jut, hogy nélkülük is lehetne.
Sőt, igazából pont erről szerettem volna írni, hogy a több, nem jobb és a könnyebb nem mindig segítség a szervezet és az egészséged szempontjából.

Én több mint huszonvalahány éve vegetáriánus vagyok, mikróhullámsütőn sosem volt, és a kávé nélkül is lehet élvezetes egy nap😊.

Egészségedre!

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Tekintsd meg most ezt a webinárt a méregtelenítés témájában átfogóan. Regisztrálj a videóért és nézd meg most vagy később.

Aktuális

Hamarosan megnyílik a jelentkezés a Március 4.-én induló 4 hetes tavaszi méregtelenítésre. 

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon