5-5 tipp, hogy a hidegben mit fogyasszunk és mit ne!

Észrevetted, hogy az időjárás változásával az étvágyad is változik? Változik az, amit szívesen eszel és az is, amit talán már nem annyira, pedig korábban még az volt a kedvenced? Az évszakokkal és az időjárással nem csak az természet változik meg, hanem a test és az test energetikája is. Így a jó közérzet érdekében érdemes erre a változásra figyelni és táplálkozásunkkal követni. Kicsi változások is vezethetnek nagy eredményhez…

 

Amikor változik az évszak vele változnak az energiák is. Október-Novemberben vált az Ájurvéda szerint a természetben a nyári tüzes meleg (pitta) a légiesebbre évszakra (vata), ahol hűvösebb, szárazabb és szelesebb az időjárás.

 

Az Ájurvéda szerint az átmenet egyik évszakból a másikba, a forró melegből a nyirkos hidegbe a legnehezebb a szervezet számára. Változékony és minden előfordulhat, a meleg után a hirtelen hideg és vissza… Nyáron mindannyian felhalmozzuk a forróságot, a tüzet a testeben (pitta) és ez a többlet ősszel akár gyulladásként is felléphet a szervezetben.

 

Tipikus gondok, amik felerősödhetnek ebben az időszakban: ízületi problémák, száraz bőr, aggodalom és félelmek, gyulladások (torok, alhasi – felfázás).

 

Ebben a vata évszakban, az Ájurvédikus télben, ami időjárástól függően novembertől – márciusig tart az emésztés és az emésztőtüzünk (agni) felerősödik. Fontos ebben az időben megtámogatni az emésztőtüzet azért, hogy képes legyen testünk az ilyenkor szükséges nehezebb és tartalmasabb ételeket megemészteni és minket több energiával ellátni.

Hasonló tartalmak

4
Minden évben ősszel leülünk Líviával és megtervezzük a következő évet, a programjainkat, Elvonulásokat és a J & É Táborokat. Ha érdekel mi történt velünk és a J & É Táborokkal, miért és hogyan változtatunk és főleg, hogy mi az, ami most rád vár, ha eljössz, akkor olvasd el a történetünket...

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Méregtelenítés…felkapott téma, sok tévhit, sok félreértés. Most megtekintheted a nemrégiben tartott online webinár felvételét ahol ezt a témát jártam körbe. Legyél naprakész a témában és tekintsd meg a felvételt! (Kattints a képre)

Aktuális

Csatlakozz következő, április jógatáborunkba.

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon

Belső ragyogás Facebook csoport

Egy inspiráló és támogató közösséget keresel? Csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol többek között ezt is megtalálhatod