Észrevetted, hogy az időjárás változásával az étvágyad is változik? Változik az, amit szívesen eszel és az is, amit talán már nem annyira, pedig korábban még az volt a kedvenced? Az évszakokkal és az időjárással nem csak az természet változik meg, hanem a test és az test energetikája is. Így a jó közérzet érdekében érdemes erre a változásra figyelni és táplálkozásunkkal követni. Kicsi változások is vezethetnek nagy eredményhez…
Amikor változik az évszak vele változnak az energiák is. Október-Novemberben vált az Ájurvéda szerint a természetben a nyári tüzes meleg (pitta) a légiesebbre évszakra (vata), ahol hűvösebb, szárazabb és szelesebb az időjárás.
Az Ájurvéda szerint az átmenet egyik évszakból a másikba, a forró melegből a nyirkos hidegbe a legnehezebb a szervezet számára. Változékony és minden előfordulhat, a meleg után a hirtelen hideg és vissza… Nyáron mindannyian felhalmozzuk a forróságot, a tüzet a testeben (pitta) és ez a többlet ősszel akár gyulladásként is felléphet a szervezetben.
Tipikus gondok, amik felerősödhetnek ebben az időszakban: ízületi problémák, száraz bőr, aggodalom és félelmek, gyulladások (torok, alhasi – felfázás).
Ebben a vata évszakban, az Ájurvédikus télben, ami időjárástól függően novembertől – márciusig tart az emésztés és az emésztőtüzünk (agni) felerősödik. Fontos ebben az időben megtámogatni az emésztőtüzet azért, hogy képes legyen testünk az ilyenkor szükséges nehezebb és tartalmasabb ételeket megemészteni és minket több energiával ellátni.