5-5 tipp, hogy a hidegben mit fogyasszunk és mit ne!

Észrevetted, hogy az időjárás változásával az étvágyad is változik? Változik az, amit szívesen eszel és az is, amit talán már nem annyira, pedig korábban még az volt a kedvenced? Az évszakokkal és az időjárással nem csak az természet változik meg, hanem a test és az test energetikája is. Így a jó közérzet érdekében érdemes erre a változásra figyelni és táplálkozásunkkal követni. Kicsi változások is vezethetnek nagy eredményhez…

 

Amikor változik az évszak vele változnak az energiák is. Október-Novemberben vált az Ájurvéda szerint a természetben a nyári tüzes meleg (pitta) a légiesebbre évszakra (vata), ahol hűvösebb, szárazabb és szelesebb az időjárás.

 

Az Ájurvéda szerint az átmenet egyik évszakból a másikba, a forró melegből a nyirkos hidegbe a legnehezebb a szervezet számára. Változékony és minden előfordulhat, a meleg után a hirtelen hideg és vissza… Nyáron mindannyian felhalmozzuk a forróságot, a tüzet a testeben (pitta) és ez a többlet ősszel akár gyulladásként is felléphet a szervezetben.

 

Tipikus gondok, amik felerősödhetnek ebben az időszakban: ízületi problémák, száraz bőr, aggodalom és félelmek, gyulladások (torok, alhasi – felfázás).

 

Ebben a vata évszakban, az Ájurvédikus télben, ami időjárástól függően novembertől – márciusig tart az emésztés és az emésztőtüzünk (agni) felerősödik. Fontos ebben az időben megtámogatni az emésztőtüzet azért, hogy képes legyen testünk az ilyenkor szükséges nehezebb és tartalmasabb ételeket megemészteni és minket több energiával ellátni.

Hasonló tartalmak

Meditation - okt 2023
Zakatol az agyam. Pörögnek a gondolatok. Egyre hangosabbak az érzelmeim. Nem tudok egyenesen ülni! Fáj a hátam és elfáradtam! Mit is akartam ebédre főzni? Mi egyáltalán az a meditáció? Mit kéne nekem itt most pontosan csinálnom? Hú, valamit el kellett még ma intéznem …. Én ezt nem bírom tovább! Ismerős?

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Csatlakozz az Adventi webinárhoz, és fedezd fel, hogyan varázsolhatod az ünnepeket stresszmentessé Barbarával! Kattints a részletekért!

Aktuális

Idén sincs messze már az Advent. Adventi Fényhetek 4 hetes online programunk november végén, 2023.11.27.-én újra indul …

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon

Belső ragyogás Facebook csoport

Egy inspiráló és támogató közösséget keresel? Csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol többek között ezt is megtalálhatod