,

5 alattomos jel, hogy valami baj lehet az emésztéseddel

A bejegyzést itt meg is hallgathatod:

Vannak egyértelmű jelei, hogy az emésztésed nehezebben küzd meg a napi feladatival. Ezeket a legtöbben ismerik, de sajnos ezek a tünetek sokak számára mégis ’normális’ részeivé váltak a mindennapoknak.

Pedig ennek nem kellene így lennie. Ma már szinte normálisnak mondhatóak olyan emésztési rendellenességek, melyek nem csak megkeserítik a mindennapjainkat, de a rossz emésztés és felborult egészség biztos jelei.

A természet szándéka, hogy jól érezd magadat a bőrödben. A test folyamatosan azon dolgozik, hogy meggyógyítsa önmagát, visszataláljon az egészséghez és az élet újra boldog, vidám, stabil, kiegyensúlyozott, felszabadult és egészséges lehessen. Ez az, amit a természet szánt nekünk, ez a normális!

Ha jól érzed magad, az nem csak neked jó, hanem a környezetedben élők is profitálnak belőle. A jó egészség az alapja annak, hogy élvezzük az életet és valóra váltsuk álmainkat. Mégis sokan normálisnak fogadnak el olyan jeleket és tüneteket, melyek a diszkomfort érzését mindennapossá teszik és a gyökerük a rosszul működő emésztésben keresendő.

A jól működő emésztés a kulcs az egészséghez, a jólléthez, a jó közérzethez és így az örömhöz is!

Egyértelmű és mindenki számára ismert jelei annak, hogy baj van az emésztéssel:

 • puffadás
 • székrekedés
 • rendszertelen széklet
 • hasmenés
 • teltségérzet
 • böfögés
 • hányinger, hányás
 • savas íz
 • morgó gyomor
 • gyomorégés
 • hasi fájdalom, hascsikarás
 • gyomorégés
 • ételérzékenységek
 • stb..

Mielőtt tovább megyünk fontos megemlítenem, hogy az emberi test egy nagyon csodálatos és összetett rendszer. Az első hiba, amit gyakran elkövetünk és evvel gondot okozunk magunknak az, hogy elkülönülten tekintünk egyes szervekre, egyes testrészekre, egyes működéseire a testnek a többitől. Ezen felül elkülönülten és kiemelve a környezetből tekintünk a testre.

Az elme, az érzelmek, a természeti ciklusok, a hormonok, a méregtelenítés, az immunrendszer, az emésztés, a keringési rendszerek, a bármi … együtt és egymásra erős hatást gyakorolva működnek.

Minden ember, minden test más és más. Nem vagyunk egyformák és a működésünk, a tüneteink is mind különbözőek. Egyszerű példa erre, ha megnézzük a stresszt. Van, aki gyomorgörccsel reagál rá van, akinek megfájdul a feje van, aki kiütéses lesz van, aki hasmenéssel fut a mosdóba és sorolhatnánk. Ahány test, annyi féle működés. Ezért tünetek alapján valójában csak általánosítani lehet. De gyakran fordulhat elő, hogy egy tünetek, amire rá vágjuk, hogy ez a rossz emésztésből eredő, mégis sok más lehet a gyökere. Ezért is javasolt, hogy figyeljük magunkat és időben forduljunk szakemberhez.

Na de nézzük most meg azokat az alattomos jeleket, amelyekből nem gondolnánk rögtön emésztési problémára, de mégis ott lehet a baj eredete.

 

1, Reggel nem vagy éhes

 

Sokaknak teljesen normális, hogy nem éhesek reggel és nem is reggeliznek. Ez viszont egy intő jel, hogy az emésztés nem indul el, nem ébred fel együtt a test többi funkciójával. Gyakran ez normálisnak gondolt és nem is várjuk el magunktól, hogy beinduljon az emésztés, pedig ez igenis része egy egészségesen működő emésztésnek. Ez nem függ attól, hogy ki hogyan működik, ki szeret, ki nem szeret reggelizni. Az emésztés ereje (az Ájurvéda ezt nevezi emésztő tűznek) és hatékonysága együttműködik a nappal és a nap mozgásával. Reggel gyenge, napközben erős és este ismét gyenge. Ha viszont nincs éhségérzet, étvágy, akkor az emésztés reggel nem indult el megfelelően. Ez pedig a nap többi részében is okozhat gondot.

 

2, Az élet és az élethelyzetek nehéz feldolgozása – megemésztése

 

Nem csak az ételt kell megemésztenünk, hanem mindent, amit megélünk, ami történik velünk. Az események, gondolatok és érzelmek feldolgozásáért ugyanaz az energia felelős, ugyanaz a folyamat, mint ami az étel megemésztését segíti az emésztőrendszerben.

Ha nem igazán tudod az életet megemészteni, ha nehezebben megy, mint korábban, akkor elképzelhető, hogy az emésztőrendszered is nehézségekkel küzd az elfogyasztott étel megfelelő megemésztésével.

 

3, Energiahiány, kimerültség egész nap, reggel is. Étkezések után fokozott fáradtság, álmosság – gyakori kajakóma.

 

Természetesen az emésztéshez rengeteg energiára van szüksége a szervezetnek. Minél nehezebb, zsírosabb és összetettebb ételt fogyasztunk el, annál nehezebb az emésztés dolga is. Ezért még akár normálisnak is mondható, ha néha egy nagyobb és nehezebb étkezés után érezzük, hogy jól esik megpihenni és csak emészteni.

Ha viszont gyakran, szinte rendszeresen kimerülünk egy étkezés után vagy lecsukódik a szemünk, gyötör az álmosság és kevés az energiánk, akkor ez egy jel lehet arra, hogy a szervezetünk a kelleténél jobban küzd az étel megemésztésével. Ha erős az emésztő tűz és jól működik az emésztésünk, akkor az étel táplál minket és erőre kapunk.

Ha valami nincs rendben az emésztéseddel, akkor mind az a tápérték, vitaminok és ásványi anyagok, amiket megeszel és amire szükséged van nem tudnak felszívódni. Hiába eszel táplálék kiegészítőket, vitaminokat, ha az emésztésed nincs jól. Ilyenkor az emésztőrendszered nem tudja feldolgozni, felszívni, felvenni mindazt a jót, amit beviszel a szervezetbe.

A gyakori és túlzott fáradtság jelei lehetnek annak, hogy az emésztésed nem tudja kivonni a táplálékból (kiegészítőkből) mind azt a fontosat, amire szükséged lenne.

 

4, Nassolás – ételek utáni sóvárgás, vágyakozás (leggyakrabban erősen sós, fűszeres vagy édes ételek iránt)

 

Amikor az emésztés jól működik, a táplálék megfelelően felszívódik, jóllakottság érzet van bennünk, kiegyensúlyozottan működik a szervezet, akkor ritkán sóvárgunk bizonyos ételek iránt.

Ha az emésztés nem működik jól, ha az emésztés nem tudja megfelelően táplálni a testet, akkor gyakran ránk tör az éhség és a sós, savanyú vagy édes ételek kívánása. Az erős ízek utáni sóvárgás egy jelzése lehet annak, hogy hiány jelenik meg a szervezetben, valamit kívánunk test & lelki szinten egyaránt.

Ha az elfogyasztott étel elegendő volt és volt benne minden, amire szükségünk lehet, de mégis ‘hiányérzetünk’ van, azaz kívánunk valamit még, akkor ebben is lehet, hogy a nem jól működő emésztőrendszerben keresendő a megoldás.

 

5, Száraz vagy zsíros bőr, narancsbőr

 

A bőr az emésztőrendszer egyik fő kommunikációs csatornája. A száraz bőr kezelésére a leggyakoribb válasz egy testápoló szokott lenni. Kívülről próbálunk helyrehozni egy belső gondot. Tüneti kezelést alkalmazunk a fennálló probléma valódi eredetének a megoldása helyett.

Amikor az emésztésünk nem működik optimálisan a bőr jelez. Nehéz és egészségtelen ételek túlzott fogyasztása, az emésztőrendszer nem megfelelő működése rögvest nyomot hagy a bőr textúráján. Száraz bőr, zsíros bőr, narancsbőr (lerakódások a bőr alatt), azért alakulnak ki, mert nem tud az emésztés megfelelő mennyiségű folyadékot, táplálékot felvenni vagy nem tud a keletkezett többlettől, azaz hulladékanyagoktól megfelelően megszabadulni.

Hatalmas tévhit, hogy a dehidratált bőr száraz képet mutat. Az igazság az, hogy az elégtelen folyadékbevitelre, vagy hiányos folyadék felszívódásra a bőr fokozott faggyútermeléssel reagál, így rövid időn belül jelentősen zsírosabb hatást kelt majd.

Száraz vagy zsíros bőr, narancsbőr is egy jel lehet arra, hogy az emésztőrendszer nem megfelelően működik!

Az egészség, a jó emésztés nem elérhetetlen, nem lehetetlen és nem kiváltság.

Ha valódi eredményeket szeretnél, melyek gyökeresen megjavítják az életminőségedet, akkor sajnos megkerülhetetlen az életmódon és a táplálkozáson változtatni.

Amikor az emésztés nem működik jól, akkor az komoly hatással van szinte mindenre a szervezetedben:

 • felborítja a hormonháztartást
 • a mentális képességet befolyásolja
 • kihat az érzelmekre, hangulatra
 • befolyásolja az energia szintet
 • kihat a vérnyomásra
 • felboríthatja az éjszakai alvást
 • okozhat gyakori fejfájást
 • korlátozhatja az ízületek mozgásterét és egészségét
 • stb… semmi sem marad érintetlen!

Viszont van egy jó hír is!

Mivel az emésztésből ered rengeteg probléma és ‘betegség’ az emésztés helyreállításával az egészség is visszanyerhető. Az Ájurvéda egyik alapja az emésztés és az egészséges emésztés helyreállítása. Az Ájurvéda tudásával és eszköztárával hihetetlen eredményeket lehet elérni relatív egyszerűen. Természetesen nem egyik napról a másikra, de pár hét, egy két hónap alatt visszanyerheted az jól működő emésztését és az egészségedet.

Ha az emésztést rendbe tesszük, az életmódra figyelük és nincs egyéb szervi megbetegedés, akkor tényleg pár hónap, pár hét alatt teljesen visszafordíthatóak egyes állapotok, amivel olyan sokan küzdenek és visszatérhetünk az egészséghez.

Ehhez 2 igen fontos dologra lesz szükséged:

 1. Tudd, hogy mi alapján és mi felé változtatsz az életmódodon
 2. Tudod, hogy hogyan érj el maradandó változást.

Mind két pont igazán kényes, mert mára már elárasztotta az internetet az életmódot változtató és életmódot reformáló javaslatok és tudományos irányok végtelen hosszú listája. Gyakran teljesen eltérő vélemények kerülnek szembe egymással és mi pedig nem tudjuk végül mit is tegyünk.

Rendkívül gyakran látom, hogy egészséges táplálkozásra hivatkozva olyan ételek kerülnek a tudatos életmód váltók elé, ami rövid távon jobb a szervezetnek, mint egy zsíros hamburger, de hosszú távon komoly kárt tesz az emésztőrendszer működésében.

Ide sorolhatjuk:

 • a kemény sanyargató diétákat,
 • a megvonáson alapuló étrendeket,
 • a nyers ételek, gyümölcsök és saláták túlzásba vitt fogyasztását,
 • a trópusi és itthon nem termő gyümölcs és zöldségfajták rendszeres fogyasztását (avokádó, banán, stb.),
 • szezonalitás nem figyelembevételét (minden mindig elérhető),
 • gyümölcs, zöldség és csoda porok összekeverését és rendszeres fogyasztását (smoothie-k)

Az életmódon változtatni nem mindig egyszerű. De, amikor belevágunk és változást akarunk elérni gyakran szembesülünk, hogy az egyedül való próbálkozás elég nehéz út.

Ha egészséget szeretnénk, ha szeretnénk magunkat jobban érezni a bőrünkben, örömmel élni a mindennapokban, akkor a jól működő emésztés megkerülhetetlen alapja.

Ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy rendszeresen tudatosan tegyünk az emésztésünk jólétéért, jó működéséért. Ezért tartunk minden évben legalább kétszer egy nagyobb közös vezetett online méregtelenítést, ahol a fő célunk egy emésztési szünetet és regenerálódási időt adni az emésztőrendszernek.

A méregtelenítés alatt egy pár hétre félreállunk a saját szervezetünk, emésztésünk útjából és engedjük, hogy magához térjen, regenerálódjon, újrainduljon és meggyógyítsa önmagát. Ezt a természetes folyamatot támogatjuk meg mozgással, tudatossággal, megfelelő táplálkozással, meditációval, napirenddel és egyéb az Ájurvéda tudományából származó eszközökkel.

A több hetes méregtelenítés és emésztést helyreállító programjainkba be lehet csatlakozni és kimondottan ajánlott egy életmódváltást megelőzően. Olyan tudást és tapasztalatot szerezhetsz a programmal, ami íránymutató lesz számodra az egészséges életmód és táplálkozás terén.

Ha egészen idáig elolvastad ezt a cikket, akkor valamiért érdekel téged ez a téma, a jól működő emésztés és az egészséged. Ennek nagyon örülök és szeretnélek tovább támogatni egy online előadás hozzáférésével díjmentesen.

Az előadásnak, ami most díjmentesen elérhető számodra a címe: “Méregtelenítés – hogyan csináljuk jól?

Itt tudsz regisztrálni és utána már meg is nézheted az előadásomat. Kívánom, hogy tudj belőle meríteni és jobbá, egészségesebbé, élhetőbbé varázsolni az életedet, mindennapjaidat.

Szeretettel,
Barbara

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Csatlakozz az Adventi webinárhoz, és fedezd fel, hogyan varázsolhatod az ünnepeket stresszmentessé Barbarával! Kattints a részletekért!

Aktuális

Idén sincs messze már az Advent. Adventi Fényhetek 4 hetes online programunk november végén, 2023.11.27.-én újra indul …

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon

Belső ragyogás Facebook csoport

Egy inspiráló és támogató közösséget keresel? Csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol többek között ezt is megtalálhatod