A ghí készítése otthon egyszerűbb, mint gondolnád, és megéri belevágni! A ghí egy csoda! A ghí az Ayurvéda aranya és a legjobb zsiradék a szervezeted számára! A bolti verzió sosem lesz olyan jó, mint az, amit te magad készítesz otthon.
De mi az a ghí (ghee)?
Először tegyük tisztába a fogalmakat, mert sokan keverik a ghít a vajzsírral és a tisztított vajjal. Bár hasonlóak, mégis van köztük különbség. Nézzük meg, miben térnek el egymástól!”
Vajzsír
- A vajból kivont tisztított zsiradék, amely inkább ipari eljárással készül.
- Nincs főzési/kristályosítási folyamat, csak mechanikai elválasztás.
- Legtöbbször tejfehérje- és laktózmentes, de nincs karamellizált íze vagy illata, mint a ghínek.
- A hagyományos tiszta vajzsírral ellentétben a ghee sokkal tovább melegszik. A kicsapódott fehérje megbarnul, és enyhén diós ízt kölcsönöz a ghee -nek.
- Nincs Ayurvédikus jelentősége, és nem rendelkezik ugyanazokkal a gyógyító tulajdonságokkal, mint a ghí.
Tisztított vaj
- A vajat megolvasztják és leszűrik, így eltávolítják a víztartalmat és a tejfehérjéket.
- Rövidebb ideig főzik, ezért az íze és aromája közelebb áll a vajhoz, de tisztább.
- Nagyobb mennyiségben lehet benne tejfehérje-maradvány, ezért tejallergiásoknak nem mindig jó választás.
- A vaj felmelegítése után, amikor elkezd habzani, leszedik a habját és leszűrik.
- Konyhai használatra készült, de nincs különösebb egészségügyi hatása.
- Leginkább a főzési időben tér el a ghítől. A tisztított vajat a habzás után leszűrik, míg a ghít ekkor még tovább főzzük.
- Nincs Ayurvédikus jelentősége, és nem rendelkezik ugyanazokkal a gyógyító tulajdonságokkal, mint a ghí.
Ghí (Ghee)
- Hosszabb ideig főzzük, így a víz és a fehérjék teljesen elválnak, a tejcukor pedig karamellizálódik.
- A hagyományos vajzsírral vagy tisztított vajjal ellentétben a ghí sokkal tovább fő és melegszik. A kicsapódott fehérje megbarnul, és enyhén diós ízt kölcsönöz a ghee -nek.
- Teljes mértékben kisütjük belőle a fehérjét és elpárologtatjuk a vizet. 100%-ban csak a vajban található zsiradék marad vissza. Addig sütjük tehát, amíg a fehérjék leszállnak a lábas aljára, barnára sülnek benne és a ghí teljesen áttetszővé válik. Ezután szűrjük csak le.
- Ennek köszönhetően diósabb, mélyebb ízű és aranyszínű lesz.
- Teljesen tejfehérje- és laktózmentes, így tejérzékenyek is fogyaszthatják.
És miért jó a ghí neked?
Most az Ayurvéda tanításaira fókuszálok, mert a modern nyugati orvoslás kutatásai és tanulmányi erről könnyen elérhetők az interneten.
A testednek szüksége van zsiradékra! Sokan megijednek a ‘zsír’ szó hallatán, és már csökkentik is a mennyiségét, attól tartva, hogy elhízáshoz vezet. Pedig a túl kevés zsír komoly károkat okozhat a szervezetben! A jó zsiradéktól nem kell félni, sőt! A ghí pedig az egyik legértékesebb és legcsodálatosabb zsiradék, amit a tested kaphat.
A ghí nem csupán egy egyszerű zsiradék, hanem egy gyógyító, tápláló elixír, amely belsőleg és külsőleg is támogatja az egészséget.
A ghí minden más zsiradéknál könnyebben emészthető, javítja az Agni-t (emésztő tüzet), elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását, mindhárom doshának jót tesz, és segít eltávolítani a méreganyagokat (ama) a testből.
Az Ayurvéda szerint a ghí az egyik legértékesebb és legtisztább zsiradék, amely testi, mentális és spirituális szinten is támogatja az egészséget. Nézzük meg, pontosan milyen előnyei vannak!
A ghí Ayurvédikus szempontból többek között értékes, mert:
- Táplálja az Ojas-t, amely az életerő, vitalitás és immunitás alapja.
- Minden más zsiradéknál könnyebben emészthető, mert nem terheli meg az emésztőrendszert.
- Javítja az Agni-t (emésztő tüzet), elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását.
- Csökkenti a savasodást.
- Mind a három doshának jót tesz (kiegyenlítő hatású).
- Megköti és eltávolítja a méreganyagokat (ama) a testből.
- Táplálja az idegrendszert és az agyat.
- Szövetvédő és gyulladáscsökkentő hatású.
- Erősíti a memóriát és a koncentrációt.
- Segíti a nyugodt alvást, csökkenti a stresszt, rendszeres fogyasztás segíthet a szorongás és a depresszió enyhítésében (csökkenti a vata kibillenéssel járó tüneteket).
- Táplálja és hidratálja a bőrt (kívülről és belülről is)
- Sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású.
- Hosszú ideig eltartható, nem avasodik. Nem kell hűtőbe se tenni!
- A ghíben már nincs jelen a tejfehérje (kazein) és a tejcukor (laktóz), mivel ezek a főzés során kiválnak. Sokan tejfehérje-érzékenység esetén is gond nélkül fogyasztják.
És még sorolhatnám, de a legjobb az, ha kipróbálod! Használd a ghít fő zsiradékként az ételeidben – a szervezeted hálás lesz érte!
Fogyaszd rendszeresen, és figyeled meg, milyen jótékony hatásokat tapasztalsz meg te magad a testedben!
Ráadásul nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is csodákra képes. Ha száraz a bőröd, kend be rendszeresen ghível, és növeld egy kicsit a belső fogyasztását is.
Elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád!
Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik, de hidd el, nagyon egyszerű, ha már belejössz! Én főzés közben szoktam készíteni, mert csak egy kis felügyeletet igényel – szépen elfő magától. Csak arra figyelj, hogy mikor van kész!
Használj legalább 80%-os zsírtartalmú vajat, lehetőleg bió vagy termelői változatot. Jó minőségű bió vajat találhatsz például a Lidl-ben és az Aldi-ban is.
- Olvaszd fel a vajat, forrald fel, majd főzd alacsony hőfokon.
- Nem kell kevergetni, a habot sem kell leszedni – csak figyeld a változást!
- Amíg serceg és bugyog, még nincs kész.
- Amikor áttetszővé válik és elcsendesedik, vedd le a tűzről.
Hagyd egy kicsit hűlni, majd szűrd át. Én DM-ben kapható teafiltert használok, de a patikában kapható gézlap is tökéletes.
És kész is! Ne tedd hűtőbe, mert sokáig eláll – teljesen mentes a víztől és a tejfehérjétől, így nem romlik meg. Szobahőmérsékleten télen keményebb, nyáron folyékonyabb lehet – ez természetes, ne aggódj!
🌕 Tipp: Telihold napján különösen jó ghít készíteni, mert ilyenkor energetikailag még értékesebb lesz!
Ha nehézségeid vannak az emésztéseddel, ételérzékenységgel küzdesz, vagy hormonháztartásod sincs egyensúlyban, és szeretnéd visszanyerni a tested természetes egyensúlyát, akkor bátran kérj időpontot egy Ayurvéda konzultációra! Ha, mélyebb tisztulásra és átfogó támogatásra vágysz, csatlakozz egyik szezonális Ayurvédikus méregtelenítő vagy havi előfizetéses programunkhoz!
Ha csak szeretnél többet megtudni az Ayurvédáról, akkor ajánlom figyelmedbe a weboldalunkon elérhető ingyenes előadásokat.
Szeretettel segítelek ezen az úton!
Jó ghí készítést és egészségedre!