Gondolatok

Gondoltad volna, hogy a pozitív gondolkodás káros lehet?

Természetesen ez csak akkor van így, ha félreértelmezve és rosszul alkalmazzuk. Nézzük akkor most meg ezt az új trendet nem rózsaszín szemüvegen keresztül:

A pozitív gondolkodás nagyon erőteljes és hatékony, de ha illúzióra, önbecsapásra és ámításra használjuk fatális lesz!

Egyre több felé hallom a pozitív gondolkodást, hallom a mondatokat és az önmegerősítéseket, látom a rózsaszínű szemüvegeket és a pozitív gondolkodás torzítását.

Ma már nem lehet a közösségi médiát kinyitni anélkül, hogy ne futnánk bele egy csomó motivációs mondatba, rezgést emelő tanácsba és a pozitív megerősítések tárházába.

A gondolat és az elmélet ezek mögött, hogy ha elég gyakran mondunk valamit magunknak elkezdjük majd elhinni. De ez ennél egy kicsit összetettebb, sőt az az igazság, hogy az elmét nem lehet átverni.

Nem egyszer szembesülök az ebből adódó gondokkal és valós problémákkal, csalódottsággal, elkeseredéssel és bizalomvesztéssel az univerzum felé, hallom az önmarcangolást: „én nem tudok szabadulni a rossz és negatív gondolatoktól”, gyakran kapom ezt a kérdést: „mit tegyek, hogy csak jó gondolataim, rezgéseim legyenek?

Sajnálatos és véleményem szerint sok bajt és szenvedést okoz ez az új, torz szemléletmód, ami egy igen fontos dolog félreértéséből származik.

A félreértett pozitív gondolkodás egyfajta félrenézés a valóság mellett, egyfajta ’fejemet a homokba dugom’ és ’a szőnyeg alá seprem’ gondolkodásmód. Egy pár ismertebb példa:

 • Ha nem látom, lehet nincs is ott és az univerzum majd észrevétlen el is tünteti mert hiszek abban, hogy ha nem veszek tudomást valamiről, akkor az nincs is.
 • Pozitívan látom a dolgokat, jó ez és jó is lesz!
 • Ha keresem a jót benne, akkor meg is találom és ha csak arra figyelek akkor jó is lesz ez az egész és én is benne…
 • Tudom, hogy mindennek, ami történik jó oka van és ezért is jó az, ami történik velem.
 • Pozitívan látom a helyzetem és igyekszem jónak és szépnek megélni azt, ami most van és akkor az is lesz. Rajtam múlik minden. Minden fejben dől el.
 • Ha a jóra koncentrálok, akkor csak jó vesz majd körül és minden jó lesz.
 • Mindent bajomat magamnak teremtettem, ha nem lennének negatív gondolataim, akkor a gondjaim is eltűnnének.
 • Bízok magamban, mindent meg tudok csinálni, amit akarok és elképzelek.
 • Ha pozitívan állok hozzá és elképzelem, hogy már meg is történt (és persze nem veszek tudomást az akadályokról, mert azok negatív dolgok) akkor biztos a siker.

Persze sorolhatnám, a lista szinte végtelen … Ne engedd, hogy a pozitív gondolkodás vakká tegyen!

Beismerem, hogy néha szinte észrevétlenül csúszok én is bele ebbe a fajta hibás gondolkodásmódba. Örök optimista vagyok és a kedély állapotom leggyakrabban az örömteli lét. Tehát hol van akkor a különbség?

Az építő és egészséges pozitív gondolkodás számomra a következőképpen, illetve a következő lépések mentén van a fejemben összerakva:

1, Tényszerű észrevétel és reális látásmódja a problémás területnek.

 

Tudd, hogy van ilyen és igen is vannak, sőt kell is, hogy legyenek problémák! Nyugodj meg, ne hibáztasd magadat és ne vádold magadat avval, hogy ezt most mivel vonzottad be.
Ismerd fel és azonosítsd azokat a területeket, ahol szükség van a változásra, az alakításra. Ahol stressz és feszültség van, ahol gond van, oda kell figyelned, avval kell foglalkoznod, ott kell dolgoznod (de nem napi 24 órában!), mert ott van a fejlődés, alakulás lehetősége és a megoldás is.
Tudd és emlékeztesd magadat, hogy ha valaki másnál mindig minden rendben van – akkor biztos lehetsz benne, hogy ott valami nincs rendben 😊.

2, Figyeld a gondolataidat!

 

Nincs gond avval, 

 • ha vannak negatív gondolataid,
 • ha vannak negatívnak vélt érzéseid,
 • ha néha le vagy törve,
 • ha nincs jó hangulatod,
 • ha van olyan, hogy nem látod olyan rózsásan a helyzetedet.

Fogadd el a negatív gondolataidat és érzéseidet is. Ami fontos, hogy ne ragadj bele!

Jegyezd fel őket, jegyezd meg őket és vizsgáld meg őket. Keresd meg a gyökerüket és azonosítsd be őket. Ha nem szolgál és nem visz előre akkor nincs rá szükséged! Itt van játéktered. A gondolataidat megválogathatod.
Ha már tudatosult a probléma és foglalkozol vele attól még rágódni nem kell rajta.

Tereld a gondolataidat könnyedebb gondolatok és jobb érzést adó gondolatok felé és az építő kritikán kívül a negatív és visszatérő gondolatokat próbáld elengedni.

3, Sport és mozgás – iktasd be és használd ki az előnyeit!

 

A sport és a mozgás földel, kitisztít, felfrissít, energiával lát el és lendületet ad. Minden szinten.


Ha átmozgatod a testedet, akkor a gondolataid is megváltoznak. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor végre feljön a nap és az éjszakai sötét gondolatok egyszerre szerte foszlanak.

4, Mosolyogj és keresd a humort!

 

Az univerzumnak és Istennek nagyon jó a humora. Nyugodtan nevess magadon is. Nagyon jó hatással lesz rád 😊 mert megtisztít és általa könnyebben veted le a betokosodott gondolatokat és érzelmeket.

5, Legyél egy kicsit kedvesebb magadhoz.

 

Nem vagy tökéletes és soha nem is leszel! Egy kis megértést és türelmet Te is megérdemelsz! Lehetnek rossz gondolataid, lehetnek tévedéseid, lehetnek mély pillanataid, a kulcs pedig az, hogy mihez kezdesz velük!

6, Optimizmus: A holnapot ne a tegnap élményei határozzák meg.

 

„Az optimizmus nem a jelenlegi állapot tagadása, hanem az a hit, hogy a jövő fényes.” – Simon Sinek („Optimism is not the denial of the current state. It is the belief that the future is bright”)

Ne engedd, hogy a múlt élményeiből merítve viszonyulj a holnap eseményeihez. Azért, mert tegnap úgy volt, attól még nembiztos, hogy holnap is úgy lesz. Minden nap tiszta lappal és a negatív tapasztalatok befolyásai nélkül indulj az életbe. Ezt megteheted 😊!

Nagyon jó, egészséges, figyelemmel kísért pozitív gondolkodást kívánok Neked!

Hasonló tartalmak

Blog pic BR - Ki főz még ma otthon
Sajnos a főzés otthon manapság olyan ritka lett, mint egykor az étterembe járás volt. Menza, gyorskajálda, étterem, ételrendelés, félkész ételek, szendvicsek és egyéb gyors megoldások, ma már a mindennapok részei...
Meditation - okt 2023
Zakatol az agyam. Pörögnek a gondolatok. Egyre hangosabbak az érzelmeim. Nem tudok egyenesen ülni! Fáj a hátam és elfáradtam! Mit is akartam ebédre főzni? Mi egyáltalán az a meditáció? Mit kéne nekem itt most pontosan csinálnom? Hú, valamit el kellett még ma intéznem …. Én ezt nem bírom tovább! Ismerős?

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Tekintsd meg most ezt a webinárt a méregtelenítés témájában átfogóan. Regisztrálj a videóért és nézd meg most vagy később.

Aktuális

Hamarosan megnyílik a jelentkezés a Március 4.-én induló 4 hetes tavaszi méregtelenítésre. 

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon