Így fogyaszd őket és így ne – 5 tipp az egészséged érdekében
Nyáron végre mindenféle finom, friss gyümölcs elérhető, és hajlamosak vagyunk nagy lendülettel belevetni magunkat a gyümölcsfogyasztásba.
Sokan azért fogyasztják előszeretettel a gyümölcsöt, mert úgy érzik, ezzel tesznek az egészségükért. Egy alma, egy friss barack vagy málna telis-tele van mindenféle jóval, így, ha fogyasztod őket, akkor úgy érezheted, hogy teszel az egészségedért és jótékonyan befolyásolod a szervezetedet.
Ez a gondolat az, amiért kimondottan fontosnak tartom, hogy pontos információkkal rendelkezz a gyümölcsök fogyasztásával kapcsolatban. Az emésztésed és az egészséged szempontjából fontos, hogy ne tévhitek alapján cselekedj, hanem tényleg kinyerhesd a gyümölcsökből mindazt a jót, amit kínálnak.
Így ahhoz, hogy ne csak az ízlelőbimbóid élvezzék a gyümölcsöt, fontos legalább néha az Ájurvéda ajánlásait betartani, és figyelni arra is, hogy a test számára tartogatott fontos értékeket ki tudd használni.
1. Egyedül fogyaszd a gyümölcsöket!
Ne keverd őket semmivel! Próbálj meg gyümölcsöt önmagában enni és lehetőleg ne egyél előtte vagy utána mást kb. 1,5 óráig.
A gyümölcsök más típusú élelmiszerekkel való kombinálása befolyásolhatja az emésztés minőségét. A gyümölcs gyorsan emésztődik meg és ha bármi mást mellé teszel a gyomrodba az emésztés lelassul, nehézzé válik és így a gyümölcs tovább időzik a gyomorba, mint jó lenne. A gyümölcs elkezd erjedni és ez nem kedvező az emésztőrendszer és a belek számára. Így a szervezet nem is tudja kivonni azokat a fontos elemeket, ami jó lenne számodra a gyümölcsből.
Az eredmény erjedés, gázképződés és általános Agni (emésztőtűz) zavar lesz. Ezt mindenkinek fontos szem előtt tartania, mert egyensúlytalansághoz vezet a szervezetben és a természetes egészségi állapotunkban.
A lekvár is gyümölcsnek számít! A lekvár nem más, mit cukros gyümölcs és rá ugyanazok az ajánlások vonatkoznak, mint a gyümölcsre!
És természetesen nem egy alkalom okozza a problémát, hanem ha rendszeresen vétünk így a szervezet és az emésztés folyamata ellen.
A datolya kivétel és frissen vagy szárítva is nagyon szépen lehet kombinálni más élelmiszerekkel is a főzésben vagy az étkezésben.
Tehát sajnos, akármennyire is szeretnéd: a zabkása gyümölccsel, a joghurt vagy tej gyümölccsel, illetve a joghurtos müzli gyümölccsel egyáltalán nem kedvező a szervezeted számára!
2. Frissen fogyaszd a gyümölcsöket!
A legtöbb életenergia a gyümölcsben közvetlen a leszedés után található. Fantasztikus, ha sikerül frissen, termelőtől, kiskertből fogyasztani rövidesen a termés begyűjtése után.
Minél hosszabban áll egy bolt polcán, minél nagyobb utat tett meg, annál kevésbé lesz emészthető és kedvező a szervezeted számára.
A friss gyümölcsökben több az életenergia, a tápanyag és az antioxidáns, amelyek támogatják az immunrendszert és elősegítik az egészséges sejtműködést. Próbálj olyan gyümölcsöket választani, amelyek helyben termesztettek és szezonálisak. H boltban vásárolsz, akkor kérlek figyelj a csomagolásra é olvasd el, hogy ahonnan származik a gyümölcs. Tényleg semmi értelme Chiléből érkezett áfonyát vásárolni!
A szezonalitás követése igen fontos az Ayurvéda szerint. Része vagyunk a természetnek, az évszakok és a ciklusok ugyanúgy hatnak ránk, a testünkre és minden másra, ami minket körülvesz. Ha olyat teszünk, ami nincs harmóniában a természet ritmusával, akkor azt a szervezetünk megsínyli.
A szezonalitás követése igen fontos az Ayurvéda szerint. Része vagyunk a természetnek, az évszakok és a ciklusok ugyanúgy hatnak ránk, mint minden másra, ami minket körülvesz. Ha olyat teszünk, ami nincs harmóniában a természet ritmusával, akkor azt a szervezetünk megsínyli.
A szezonális ételek fogyasztása segít fenntartani a test egyensúlyát, támogatja az egészséges emésztést és harmóniában van a szervezet intelligenciájával. Ezek az ételek természetesen tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre az adott évszakban szükségünk van, így jobban alkalmazkodhatunk a környezetünk változásaihoz.
Ezen kívül a helyben termesztett, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása környezetbarát és fenntartható megoldás, ami nemcsak az egészségünket, hanem a bolygót is védi.
Ezért csak javasolni tudom, hogy mindig dönts a szezonálisan elérhető gyümölcsök mellett és ne keverd a nem hazai gyümölcsöket (és / vagy a nem szezonális gyümölcsöket) a frissekkel.
Ha nem vagy biztos benne, mikor melyik gyümölcs elérhető és mikor van a szezonja, akkor ne habozz és javaslom, hogy járj utána. A szervezeted igazán hálás lesz érte!
3. Ne hidegen és ne a hűtőszekrényből fogyaszd a gyümölcsöt!
A nagy melegben érezheted úgy, hogy jót tenne neked valami hűvös és hideg. Mindenki imádja például a hűtött görögdinnyét (mindenki, rajtam kívül 😊).
A hűtőszekrényben tárolt gyümölcs hosszabb ideig eláll, viszont az értékéből és az energiájából sajnos gyorsabban veszít, mint ha kint tartanánk. Csak azért, mert még jól néz ki, nem jelenti azt, hogy belül és értékében nem történt változás.
A hideg gyümölcs lehűti a gyomrot, ez megnehezíti az emésztési folyamatot, és gyengíti az Agnit (emésztőtüzet). Ha ezt rendszeresen teszed, az kedvezőtlen hatást gyakorol a szervezetedre és az egész emésztésedre.
4. Egyéb gyümölcsfogyasztási javaslatok:
A gyümölcssaláta egy közkedvelt és mára már nem is csak nyári finomság. Igen, az íze finom lehet, de nem teszel vele sokkal jobbat a szervezeted szempontjából, mintha egy tortát majszolnál el.
A gyümölcssalátát az Ayurvéda nem igazán ajánlja, és főleg nem, ha nem friss és esetleg még hűtve is fogyasztanád, akár napokig. Az emésztés érdekében érdemes 3 fajta gyümölcsnél nem többet összekeverni.
Ha az emésztésed nem a legerősebb és akár néha némi gondot is okoz neked, akkor érdemes tudnod, hogy minél több alkotó elemből áll egy élet, annál nehezebb lesz az emésztése. A gyümölcs fogyasztás szempontjából így ajánlott egyszerre nem több fajta gyümölcsöt össze enni.
Van egy pár gyümölcs, amit érdemes a többitől elkülönítve fogyasztani.
A dinnye az Ájurvéda szemében nem keverendő a többi gyümölccsel. A dinnye nagyon gyorsan átszalad az emésztőrendszeren. Az összes gyümölcs közül a leggyorsabban emésztődik meg és így, ha bármelyik másik gyümölcsöt is mellé teszed, a dinnye az emésztőrendszerben elkezd erjedni.
Bár a banán nem hazai gyümölcs, és annak ellenére, hogy nagyon közkedvelt és sokan fogyasztják, nem javaslom a rendszeres fogyasztását. Ha mégis fogyasztod, fontos, hogy csak magában edd. A banánt nehéz megemészteni, és hosszú ideig időzik az emésztőrendszerben (legalább 2-3 órát). Így, ha banánt eszel, kerüld a keverését bármi mással, és legalább 2-3 óra teljen el az utolsó étkezésed óta, illetve várj ugyanennyi időt, mielőtt újra ételt veszel magadhoz.
5. Mikor edd ezt a sok finom gyümölcsöt?
Két étkezés között, amikor és legalább 1.5-2 óra eltelt az utolsó étkezésed óta és várj ugyanennyi időt, mielőtt újra ételt veszel magadhoz.
Délután 17 óra után már ne egyél gyümölcsöt.
Reggel vagy délelőtt ideális időpont lehet a legtöbb gyümölcs fogyasztására, de ne feledd, mindenképp egyedül fogyaszd és üres gyomorra.
Ideális reggelit is készíthetsz magadnak a gyümölcsből, de ekkor nem ajánlom, hogy nyersen edd. Az emésztés reggel még ébredezőben van és ahhoz, hogy hosszabb ideig ’laktasson’ és a gyümölcs savassága ne bántsa az emésztőrendszert a következő képen készíts magadnak finom gyümölcs reggelit:
Hozzávalók (1 fő):
- 1 evőkanál ghí
- 1 csipet fahéj
- egy kevés friss és apróra vágott gyömbér
- Ízlés és évszak szerint válassz magadnak hozzá maximum 3 féle gyümölcsöt. Eg kedvenc nyári keverékem: 1 friss barack, 2 friss sárgabarack, 1-2 marék áfonya
- 1-2 dl víz (ízlés szerint több vagy kevesebb)
Elkészítés:
- Olvaszd meg a ghít közepes lángon.
- Add hozzá a gyömbért és a fahéjat és addig pirítsd közepes lángon, amíg a fűszerek finom illatát megérzed.
- Vedd le a lángól, keverd bele a gyümölcsöket és keverd jól el őket egészen addig amíg a fűszeres ghí be nem borítja a gyümölcsöket.
- Tedd vissza a tűzre és add hozzá a vizet.
- Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, fedd le, és párold óvatosan 2-3 percig.
FONTOS: Nem kompótot készítünk! Fontos, hogy a gyümölcsöt ne főzd szét! A lényeg, hogy a gyümölcsöt átjárja a fűszeres, ghí-s meleg víz. A végén a gyümölcs még ress lesz, lehet harapni és fontos is, hogy jól megrágd!
Remek reggeli, amiben a vitaminok, a rostok és a tápérték nem veszik el viszont az Agni (az emésztőtűz) támogatást kap.
Extra tipp: Felesleges a gyümölcsöt megcukrozni! Gyerekeknek se tegyél rá cukrot. Tényleg! De, ha mégis szeretnéd édesebben fogyasztani, akkor a juharszirupot javaslom, ami a nyári melegben hűtő hatásával is támogatja a szervezetedet.
Finom gyümölcsözést és egészségedre 💕