Jóga, Ájurveda, Életmód

Kérdések a jógáról, amire jó, ha tudod a választ!

A jóga jó, gyakorolni jó és jótékony hatásait már az orvostudomány is elismeri.

Van azomban egy pár kérdés, melyekre nem is olyan egyértelmű a válasz:

 1. Miből áll a jóga? Csak az a fontos, hogy bizonyos testhelyzeteket megtudjak csinálni?
 2. Milyen gyakran ajánlott gyakorolni? Azaz, ha ma gyakorolsz meddig tart ki a hatása?
 3. Milyen alapvető jótékony hatásokkal ajándékoz meg a jóga?

Nézzük a válaszokat:

1, Miből áll a jóga?

Sokan heti 1x mennek el egy jóga foglalkozásra és vannak, akik akár heti 2-3x is jógáznak. De szerinted eredetileg ilyennek született a jóga?

A jóga nem egy csoportos foglalkozásra lett kitalálva. A jóga az egyéni gyakorlásról szól.

A jógát Te végzed, egyedül és mindennap. Lehetőleg napi 24 órában. Hiszen a jóga nem csak, illetve főleg nem a matracon zajlik 😊
Ma már szinte mindenki elméjében a jóga szó hallatán egy vékony, de izmos lány jelenik meg, átszellemült arccal kitekert testhelyzetben egy jóga matracon.

Pedig a kicsavart, akrobatikus, cirkuszi mutatványt meghazudtoló pózok nem fontos részei a jógának! Sőt! Valójában a jógának csak 4 ágazata van és egyik sem a testhelyzetekről szól.

Nézzük mi az, ami fontos része a jógának:

 1. Spirituális tanulmányok, folyamatos tanulás, nyitott és kíváncsi, tanulni vágyó elme és hozzáállás, az univerzum rejtelmeinek a megértését keresve tanulni – Jnana jóga
 2. A cselekvéseink a mindennapi életben, a mások önzetlen segítése, támogatás a rászorulóknak és azoknak, akiknek szükségük van rá – Karma jóga
 3. Az elme uralása, a gondolatok megfigyelése, megértése, tisztázása és kordában tartása. Ezen felül karakterépítés, lélekfejlődés, testhelyzetek az egészség megőrzése érdekében, légzőgyakorlatok, elmélyülés és meditáció – Raja jóga
 4. Odaadás, alázat, tisztelet, elismerés, hála, szeretet – Bhakti jóga

„Az olyan ember, akinek a teste erős és egészséges, de szellemét nem fejlesztette ki, végtére sem több, mint egy egészséges állat”. Szvámi Vikékánanda

2, Milyen gyakran ajánlott gyakorolni?

Bármit is eszel, iszol vagy átélsz egy bizonyos ideig veled marad és kifejti rád, benned a hatását. Minden, amit megeszel, ami történik veled és megérint, azaz bekerül a szervezetedbe más-más időtartamig marad veled, él vagy dolgozik Benned. Hasonlóan van ez a gyakorlással, a jógával is.

Egy bokaficam hetekig kínozhat, egy pohár bor órákig kavarog benned, egy jó ötlet a megvalósulásáig hetekig lüktet Benned.

Egy ászana 24 óráig fejti ki hatását a fizikai és finom testekben.

Egy légzőgyakorlat csak 12 óráig.

Egy mudra 6 óráig.

Egy ebéd 36 napig.

A tudás veled marad és Benned él tovább …

Ezt a listást megnézve már láthatjuk is, hogy milyen gyakran érdemes gyakorolni ahhoz, hogy folyamatosan élvezhessük testeben & lélekben a jóga jótékony hatását.

Testhelyzeteket napi 1x végezzünk

Légzőgyakorlatot napi 2x

Mudrákat napi 3x ajánlott végezni,

Étkezni pedig érdemes átgondoltan, mert amit megeszel ma még 36 napig gyötör majd vagy táplál 😊

Ezért: A napi gyakorlás nem helyettesíthető semmivel!

20-30 perce mindenkinek van, de 10 biztos! 1 testhelyzet, 1 napüdvözlet, 1 holdüdvözlet, 1 kör 5 Tibeti rítus, egy mély tudatos lélegzet – bele tud férni az életedbe!

Tudom, hogy ez nem könnyű! Tudom, hogy úgy tűnhet, hogy neked erre biztos nincs időd. De azt is tudom pontosan, hogy ez nem igaz!

De szükséged lehet egy kis segítségre!

Ezért hoztuk létre a „Jóga365” programot. Mert tudom, hogy nehéz beilleszteni a mindennapodba azokat a dolgokat, amire valójában szükséged van a jóléthez, egészséghez, szellemi teljesítő képességhez, az egyensúlyhoz, nyugalomhoz és mentális egészséghez.

Ne várj arra, hogy majd akkor, igen akkor, ha ez, meg az, majd akkor hozzáfogok. Ne várd azt, hogy jön majd valaki, aki rávesz, ne várd azt, hogy majd jön egy megoldás, módszer, ami csodával határos módon mindent megváltoztat. Ne várj. Tedd meg ma az első lépéseket, mert a mindennapjaid alkotják az életedet.

A „Jóga 365” programjában szeretnék Neked ebben segítséget nyújtani. Jóga & Ájurvéda, Életmód az év minden napjában, elérhető, személyes támogatás és pont úgy, amire neked van szükséged.

Segít,

 • ha csak 10 perced van,
 • ha több időd van,
 • ha feszült vagy,
 • ha tudásra vágysz,
 • ha energiára van szükséged,
 • ha befelé szeretnél tekinteni és magadat megismerni,
 • hogy egészséges életmódot alakíts ki,
 • hogy tápláló ételeket válassz,
 • hogy tegyél testért & lélekért minden nap, az év 365 napjában.

Ha a napi gyakorlás egyedül nem megy, van megoldás! Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, hogy könnyen és egyszerűen tudj gyakorolni. Videók, online órák, reggeli gyakorlás, meditációk, relaxációk, beszélgetések, támogató közösség …

És mindezt azért, hogy gyakorolj! Mert tudom, hogy az életedet, a belső világodat, a testedet, a gondolkodásodat, az érzéseidet változtatja majd meg és varázsolja igazán élhetővé a mindennapjaidat. És teszi ezt majd számodra észrevétlenül, fájdalommentesen és gördülékenyen. Egy dolgot kér csak – gyakorolj naponta, ha csak pár percet is, de ne engedj eltelni 24 órát gyakorlás nélkül.

A „Jóga365” online programja arra hivatott, hogy segítségedre legyen reggel & este egy rövid vagy még rövidebb gyakorlással, hetente egy hosszabb gyakorlással és lehetővé tegye számodra az egyszerű mindennapi jógázást, test & lélek számára egyaránt. Ne bonyolítsd, csak fogj hozzá …

A gyakorlás sokféle lehet! Töröld ki a fejedből a jóga & a testedzés összekapcsolódását. Ha sétálsz és meditálsz, ha hálát adsz, ha szeretetből adakozol vagy segítesz, ha lélegzel mélyen és ritmikusan, ha tudatosan figyeled magadat, ha imádkozol, ha mesterek írásait olvasod, akkor mind adsz valami jógikusat a napodhoz. Ahhoz, hogy megtaláld az egyensúlyt válaszd segítő társul a Joga365 programba zárt sok éves tapasztalatot, tudást és közös fejlődés lehetőségét.

Jóga365” havi előfizetéses programunk 2022 szeptemberében indul! Lesz ingyenes próba időszak, ne halaszd el! Tudj meg többet a weboldalunkon itt … 

Várunk Téged is közösségünkbe és kerülj Te is egy lépéssel közelebb egy jobb, egészségesebb és élhetőbb élethez!

3, Milyen jótékony hatásokra számíthatsz, ha rendszeresen jógázol?

Nézzük meg most, hogy egyáltalán miért is jógázzunk? 😊

Függetlenül attól, hogy milyen szintű jóga gyakorló vagy, ha rendszeresen gyakorolsz, egészen biztos, hogy tetőtől talpig jobban érzed magad. Sok éves tapasztalatom és az, ahogy jelenleg is érzem magamat a bőrömben, sőt a rengeteg gyakorló, akiket évek óta kísérek bizonyíték arra, amit mostanra a kutatások is alátámasztanak: Rendszeres jógával jobb az élet 😊

A jóga fizikai és mentális egészségügyi előnyöket kínál minden korosztály számára:

1. A jóga javítja az erőt, az egyensúlyt és a rugalmasságot.
A lassú mozgások és a mély légzés fokozza a véráramlást, a sejt regenerálást és a pózok tartása pedig fejleszti az erőnlétet.

2. A jóga enyhítheti az ízületi gyulladás és a krónikus betegségek tüneteit.
Frissen végzett tanulmányok kimutatták, hogy a gyengéd jóga enyhíti az ízületi gyulladásban szenvedőknél az érzékeny, duzzadt ízületek kellemetlenségeit. A krónikus betegségben szenvedők is beszámoltak a tünetek csökkenéséről és a jobb közérzetről.

3. A jóga segít a hátfájás csillapításában.
A jóga ugyanolyan jó, mint az alapvető nyújtás a fájdalom csillapítására és a derékfájásban szenvedő emberek mozgásképességének javítására. Az American College of Physicians a jógát ajánlja a krónikus derékfájás első vonalbeli kezelésére.

4. A jóga jót tesz a szív egészségének.
A rendszeres jógagyakorlat csökkentheti a stressz szintjét és evvel hozzájárul a szív egészségéhez és egészségeben maradásához. A szívbetegséghez hozzájáruló számos tényező, köztük a magas vérnyomás és a túlsúly, szintén kezelhető jógával.

5. A jóga ellazít, segít jobban aludni.
A kutatások azt mutatják, hogy a következetes lefekvés előtti jóga-rutin segíthet a megfelelő gondolkodásmód kialakításában, és felkészítheti a testet az elalvásra és a mély, pihentető alvásra.

6. A jóga több energiát és jobb hangulatot jelenthet.
Megnövekedett mentális és fizikai energiát, éberséget és lelkesedést, valamint kevesebb negatív érzést jelenthet a rendszeres gyakorlók számára.

7. A jóga segít a stressz kezelésében.
A National Institutes of Health szerint a tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a jóga támogatja a stresszkezelést, a mentális egészséget, a tudatosságot, az egészséges táplálkozást, a jó emésztést és a minőségi alvást.

8. A jóga összeköt egy támogató közösséggel.
A jóga órákon való részvétel segíthet hasonló gondolkodású és mélyebb tudást kereső, egészségre jobban figyelő és tudatosabban élő közösséget megismerni, látni, hogy nem vagy egyedül és kapcsolódni, egymástól tanulni, együtt fejlődni.

9. A jóga elősegíti az öngondoskodást.
Segít abban, hogy megismerjük magunkat, felismerjük határainkat és megértsük mire van szükségünk, mi lenne testnek & léleknek igazán tápláló.

10. Fokozott egységérzet
Amikor jógázunk, valami sokkal mélyebbet érintünk meg, mint ami mi magunk vagyunk. A jóga nemcsak azt teszi lehetővé, hogy felfedezzük saját pszichénk határtalan mélységeit, hanem az összekapcsoltság és egységérzethez segít minket hozzá.

11. Örömteli mindennapok
A jobb alvás, a csökkent stressz szint, a jó emésztés, a megnövekedett energia szint, a jó mentális állapot, az egyensúly, az ellazultság és az a tudat, hogy tehetek jólétemért, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az öröm megjelenjen a mindennapokban.

A rendszeres jógagyakorlás talán egyik legnagyobb előnye az azt kísérő örömérzet. Amikor egészségesnek érzed magad, meríteni tudsz a benned lévő intelligenciából, elfogadod önmagad és a mások közötti kapcsolatokat természetes, hogy örömtelinek érzed magad – Valójában néhány egyszerű, hagyományos mozdulattal, gyakorlással javíthatsz általános életminőségeden. Ez egy óriási csoda!

Találkozunk a matracon és a matracon túl!

Szeretettel, Barbara

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Tekintsd meg most ezt a webinárt a méregtelenítés témájában átfogóan. Regisztrálj a videóért és nézd meg most vagy később.

Aktuális

Hamarosan megnyílik a jelentkezés a Március 4.-én induló 4 hetes tavaszi méregtelenítésre. 

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon