Életmód, Gondolatok

Ki főz ma még otthon?

Sajnos a főzés otthon manapság olyan ritka lett, mint egykor az étterembe járás volt.

Menza, gyorskajálda, étterem, ételrendelés, félkész ételek, amiket csak be kell tolni a mikróba, szendvicsek és egyéb gyors megoldások, ma már a mindennapok részei.

Jó és segítő szándékkal születtek ezek a megoldások és nekünk is jól jött, hogy nem kellett minden áldott nap egész évben főznünk. Mára ez megváltozott. Ma az a ritka, ha valaki otthon főz. Főleg, ha ezt rendszeresen teszi. A nem otthon elkészített ételben sajnos sosem tudhatod pontosan, hogy mi van benne, mi mindent tartalmaz és azt sem tudhatod, hogy a szakácsnak épp rossz napja volt-e.

Az éttermek már mindent bevetnek, hogy náluk vásároljunk. Sokszor túlzsúfoltak ízekkel, összevissza kombinált ételekkel, amelyek néha még az egészségünket is károsíthatják. A tartósító szerekről, ízfokozókról és a minőségről (a profit mindig győz) nem is beszélve … Ami sokáig eláll a polcon vagy hűtőben, az benned is ’sokáig’ eláll, azaz a te szervezetednek sem könnyű lebontani.

De mi lenne, ha visszatalálnánk az otthoni főzés egészséges gyönyörűségéhez? Az otthon készített ételek nemcsak frissek és minőségi alapanyagokból készülnek, hanem a szívünk és a figyelmünk is benne van. Az ízek őszinték és tiszta örömet nyújtanak.

Nem az ’egyszer’ vagy a ’néha’, ami a gondot okozza. A rendszeresség az, ami az egészséged kárára megy!

Az otthoni főzés viszont lehetőséget ad arra, hogy te magad irányítsd az ételkészítést. Friss alapanyagok, egyszerű és gyors receptek, és ami a legfontosabb: a saját igényeidre szabott ízek, saját testedre szabott és saját szükségleteidnek megfelelő ételek.

Igen, egy kicsit több odafigyelést, egy kicsit több idő befektetést igényel, de hosszútávon ez maximálisan megtérül.

4 dolog, ami nekem megkönnyíti az igazán zsúfolt nehéz időkben az otthon főzést:

1. Heti menü összeállítása, ahol figyelembe veszem, hogy melyik napon mennyi extra feladat van és mennyi időt tudok félretenni a főzésre.

2. Nagyon feszített napokon bevált és gyakran főzött ételeket készítek, amit már szinte csak úgy automatikusan kirázok az ujjamból.

3. Kevés idővel rendelkező napokon olyan zöldségeket választok melyek gyorsan megfőnek. Egyszerű recepteket használok és előnyben részesítem a sűrű leveseket egy finom chapatival vagy szelet kenyérrel.

4. Reggel kicsit korábban felkelek és miközben készülődők, megfő az étel. És így frissen és nem túl sok időrablással el is készül a reggeli és az ebéd is.

Amit nem csinálok azokon a napokon sem, amikor kevés időm van a főzésre:

  • Félkész, előfőzött, konzerv ételekkel nem egészítem ki az ételt (szószok, mártások, egyéb zacskós elkészített ételek)
  • Nem vágom fel előre a zöldségeket és nem készülök este sem előre dobozokban, zacskókban eltett feldarabolt zöldségekkel. A feldarabolt zöldségből hamar elillan az a kevés kis életenergia (prána), ami még benne volt. Hámozást és darabolást is mindig a főzés előtt végzem.
  • Nem főzök napokra előre. Egy napra főzök, maximum vészesetben másnapra. Az emésztőrendszernek az állott és újramelegített étel jóval megterhelőbb, mint egy friss. Ezért, ha az emésztőrendszeredet támogatni szeretnéd ajánlom, hogy tényleg törekedj a friss ételek fogyasztására.

Az otthon készített ételek nem csak a testet, de a lelket is táplálják. Egy csipet szeretet és odafigyelés minden falatban ott van. Szóval, miért ne próbálnánk ki újra az otthoni főzés varázsát? Hidd el nem is olyan ördöngös és nem visz el értékes órákat az életedből, hanem megajándékoz az egészségben töltött pillanatokkal.

 

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Tekintsd meg most ezt a webinárt a méregtelenítés témájában átfogóan. Regisztrálj a videóért és nézd meg most vagy később.

Aktuális

Hamarosan megnyílik a jelentkezés a Március 4.-én induló 4 hetes tavaszi méregtelenítésre. 

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon