Mi a jóga?

Mi is az a Jóga valójában?

A jóga szó hallatán a legtöbben rögtön a fizikai edzésre, testhelyzetekre gondolnak, a hajlékonyságra és a rugalmasságra (sőt az utóbbiakra főleg úgy, mint alapkövetelmények a jógához).

Tudtad például, hogy amikor adakozol vagy rászorulónak pénzt, ételt, ruhát adsz akkor is jógázol?

Tudtad például, hogy amikor imádkozol, misére, vallási szertartásra, Isten tiszteletre jársz akkor valójában jógázol?

 Nézzük a tévhiteket és a valóságot:

 

 • A jóga első sorban nem a fizikai testtel foglalkozik. Nem test vagy kardió edzés és ezért valóban szükséged lehet mellette más erőteljesebb testmozgásra, hiszen a jóga központjában a lélek áll.
 • Jóga a szanszkrit YUJ szóból ered melynek jelentése ’egyesülés’. Milliónyi sejt egyesülése egy élő organizmussá, élő organizmusból egy testté, test egyesülése az elmével, elme a lélekkel, lélek a magasabb lélekkel, egyéni tudatosság a magasabb tudatossággal és a legmagasabb tudattal, amit Istennek is szoktak nevezni. Azaz, egyesülés mind avval amivel több vagy, mint a tested.
 • A valódi jógának eredete van és mesterről tanítványra száll.
 • A jóga egyensúlyt és kapcsolat teremt test, lélek és szellem között.
 • A jóga egy ősi tudomány. Testvér tudománya és egyben egy eszköze az Ájurvédának. 
 • Jóga csak egy van. Minden ágazata és fajtája a teljesség töredéke.
 • A jóga egy univerzális gyakorlás és nem tartozik valláshoz, területhez, éghajlathoz, kultúrához.
 • A jóga igyekszik rugalmasságot teremteni testben, lélekben és szellemben egyaránt.
 • A jóga egyik célja a fizikai test egészségének a fenntartása, mert a test a lélek járműve. A lelked akkor tud fejlődni és egyesülni Istennel, megélni a teljességet és az egy-séget mindennel, ha a test ezt számára egészségével, rugalmasságával lehetővé teszi.
 • A jóga az életenergia (prána) mozgásával, áramoltatásával, begyűjtésével és eloszlatásával foglalkozik és így tartja egészségesen és egyben testet, lelket és szellemet.
 • A jóga a légzést használja, hogy mélyebbre tekinthess magadban, megismerhesd az érzéseidet és megérthesd a tested, lelked üzeneteit.
 • A jóga test eredendő intelligenciáját és a test öngyógyulási képességét támogatja.
 • A jóga oldja azokat a gátakat melyek az áramlás és az életenergia útjában állnak. Valahogy úgy teszi ezt a jóga a testel, mint ahogy a locsolócsőben a lerakódással elbánnál: nyújtjuk, csavarjuk, mozgatjuk és utána engedjük, hogy a víz kimossa a locsoló cső faláról levált elakadásokat.
 • A jóga ellazít, feszültségmentesít és a mozgás után is több lesz benned az életenergia mint előtte. Az elméd csendesebb lesz és érzelmeid békésebbek.
 • A jóga segíti a lelki békét benned. Nem válsz majd szenté, lesznek rossz napjaid, fogsz hibákat elkövetni, leszel dühös is és mérges is, de képes leszel gyorsabban helyreállítani az egyensúly állapotát a történtek után.
 • A jóga gyakorlásának egy igen kicsi kis százaléka történik a matracon. A jógát a nap 24 órájában, az év 365 napjában végezzük. A jóga egy életforma, egy létforma. Egy jobb, békésebb, örömtelibb és szebb élet felé vezethet, ha rálépsz és lépdegélsz az ösvényén…

Ez a jóga valódi ereje. Finoman, lágyan, kitartóan, lassan de biztosan átrendez úgy, mint a víz, ami a kemény követ és a sziklát is képes átalakítani, formázni.

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Közel 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Méregtelenítés…felkapott téma, sok tévhit, sok félreértés. Most megtekintheted a nemrégiben tartott online webinár felvételét ahol ezt a témát jártam körbe. Legyél naprakész a témában és tekintsd meg a felvételt! 

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon

Belső ragyogás Facebook csoport

Egy inspiráló és támogató közösséget keresel? Csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol többek között ezt is megtalálhatod