, ,

Miért érezzük magunkat az év vége felé kimerülten?

Ismét közeledünk az év vége felé, ismét érezhetjük a feszültséget és a fáradtságot lassan, de biztosan eluralkodni magunkon. Azt hiszem, nem vagyok egyedül, de én nagyon is jól ismerem azt a jelenséget, amiről ebben a bejegyzésben olvashatsz. 

Ebben az írásban szeretném most veled együtt megvizsgálni az okait és megoldásokat keresni az Ájurvéda, Jóga holisztikus világából erre az évente fejét felütő jelenségre.

Miről is beszélünk és mi ez a jelenség?

Az év vége felé a legtöbben kimerültséget tapasztalnak. Többen ezt normálisnak tartják, de valójában sok olyan tényező is közrejátszik ebben a jelenségben, amelyek elkerülhetőek, illetve tudással és eszközökkel kisebb hatást gyakorolhatnak rád. 

Talán ismerős számodra is ez az érzés, ez az év végi mély fáradtság. Legtöbben arra szoktunk gondolni, hogy azért fáradunk ki, mert már rég volt a nyár, a nyári szünet és a nyaralás és azóta sok idő telt már el munkával és a szürke hétköznapokkal. 

Ez igaz lehet, de a jóga és az ájurvéda tudományával betekintést nyerhetünk abba, hogy valójában miért is érzed magadat mélységesen kimerültnek, mire végre elérkezik a várva várt ünnep. 

Vizsgáljuk most meg az alábbi 6 ponton keresztül, hogy te is miért érezheted magadat az év végére teljesen kimerültnek:

1. Felgyülemlett stressz, év végi stressz és az ünnepi stressz 

a. Felgyülemlett stressz

A mai modern vibráló világunk, az anyagi teher, a bizonytalanság és az elektronikai eszközök mindannyiunk életében nyomást gyakorolnak ránk, ami a testben és az elmében felhalmozódott stresszhez vezet. A stressz ugyanis összeadódik és így furcsa módon még a kellemesnek gondolt dolgokkal járó feszültségek is terhesek lehetnek. 

Ezért egyszerűen nem is érted például, hogy miért aggódsz egy társasági esemény miatt, miért egyre nehezebb kiválasztani, hogy mit vegyél fel, miért olyan terhes egy új szokás kialakítása és miért kerülöd még az utazást is? Magunkban tudjuk jól, hogy ezek szinte mind örömmel teli dolgok, de mégis inkább hozzáadnak a már alapvetően magas stressz szinthez. Így végül kimerültnek érzed magadat a ‘jó dolgoktól’ is.  

b. Stressz és Felgyorsult Életmód, év végi hajrá

Az év vége gyakran sok teendőt, határidőket, leadandó munkákat, év végi zárást, elszámolást és szociális (munkahelyi és családi) eseményeket is hoz magával, ami extra stresszt és munkaterhet jelent. Egyesek esetleg értékelik az elért célokat, míg mások csalódottságot érezhetnek, ha úgy gondolják, nem érték el a terveiket.

Mindennapossá válik az időhiány, a felborult napirend, a kapkodás, a ‘karácsonyig még mindent meg kell csinálni’ és a ‘csak addig jussunk el valahogy’ gondolatok és feszítő érzelmek…Az év végi hajrá végül szinte mindenkit elkap az ünnepekre. 

Az Ájurvéda mindig figyelmeztet arra, hogy a rohanás, a túlzott stressz és a szétcsúszott napirend hozzájárul a Vata-dosha egyensúly felborulásához és ezt az egészségünk, közérzetünk sínyli meg. Ez a kibillenés kimerülést, szorongást eredményezhet. De ilyenkor megjelenik a félelem, a bizonytalanság érzése, gyakori hangulatingadozások, a nehézségek a koncentrációval és a döntéshozatallal is. És ezek csak érzelmi eredetű tünetek, a fizikai tünetekről most nem is tettünk itt említést. 

A jóga & Ájurvéda nem véletlenül foglalkozik olyan kimerítően az önismerettel, a rendezett napi rutinnal, mozgással, alvással és mind olyan dolgokkal, amelyek végzésével hosszú távon jobban érzed magadat.  

A jóga ászanák, légzéstechnikák, relaxáció, meditáció segíthetnek a vata dosha kiegyensúlyozásában, miközben az ájurvéda étrendi ajánlásokkal is hozzájárulhat a test melegen tartásához és megfelelő táplálásához. 

A jóga & az Ájurvéda tanítása szerint nem akkor kell a tüzet oltani, amikor már ég a ház! Azaz ne akkor vedd elő a matracot, a naplózást, a légzőgyakorlatot, a relaxációt amikor már semmire sincs energiád és majdnem megőrülsz! Legyenek ezek részei valahogy a mindennapjaidnak. Így tud az Ájurvéda és a jóga támogatni az egyensúly megtartásában, a nagy vészhelyzetek elkerülésében, vagy legalábbis a gyorsabb átvészelésükben. 

c. Ünnepi stressz és a társadalmi elvárások 

Az ünnepek okozta stressz is komoly tényező lehet. Az ajándékok időben történő beszerzése, jó ajándékokat sikerült-e beszereznem, mindenkire gondoltam-e, utazások, szervezés, logisztika és családi összejövetelek hozzájárulhatnak a kimerültséghez. Az ünnepek során érezheted magad magas társadalmi elvárásoknak is kitéve, ami extra nyomást gyakorolhat rád. 

Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy tényleg óriási feszültség és érzelmi terhet okozhat a karácsony és az ünnepek. Eszünkbe sem szokott jutni, sőt nem is értjük gyakran magunkat sem, miért is menekülünk, tartunk tudatosan vagy tudat alatt a karácsonytól. A karácsonyt mindenki imádja, a szeretetről szól és a pihenésről mégis vannak, akiknek ez egy igazán nehéz időszakot jelenthet. Megterhelő lehet ez az időszak,  

 • ha rendezetlenek a szoros érzelmi kapcsolataid, 
 • ha rendezetlen a kapcsolatunk önmagunkkal,
 • ha az ünnepekkel kapcsolatban irreálisak az elvárásaid (pl.: idén biztos nem lesz vita szenteste), 
 • ha van egy családtag (vagy több is), akivel nem jó a kapcsolatod és akit mégis el kell viselned az ünnepek alatt,
 • ha elvesztettél valakit és már nem lesz veled a fa körül,
 • ha egyedül vagy,
 • ha gyermekkori traumát idéz fel a karácsony,
 • ha ….

Ezt fontos szem előtt tartani és megértőnek lenni magaddal szemben, mert lehet, hogy amíg más örömmel készül te mégsem. És ez rendben van. 

Fontos a következőket is szem előtt tartanunk: 

 • Lehet nemet mondani olyan tervekre, amelyekre nincs kapacitásod, 
 • lehet korán elhagyod az ünnepi összejöveteleket, 
 • lehet nemet mondani egy olyan ételre, amely nem megfelel az ízlésednek és nem támogatja a testedet. 
 • Akár ki is hagyhatsz egy olyan étkezést, amitől utána nem éreznéd jól magadat. 
 • Nincs abban kivetni való, ha túlterheltnek érzed magadat és több egyedüllétre vagy több alvásra van szükséged. 
 • Lehet nemet mondani olyan együttlétre, ami több feszültséget okoz, mint örömöt.

A jóga és az Ájurvéda alapvető része önmagad felfedezése és saját állapotod, saját sebeid felismerése, elfogadása, ápolása és szükségleteid szem előtt tartása. Rengeteg stresszkezelési technikát használhatsz:

 • jóga ászanák
 • légzőgyakorlatok
 • relaxáció, 
 • meditáció, 
 • mozgás, 
 • kiabálás, 
 • természetben töltött idő, 
 • földelés,
 • masszázs  …

Igen sok megoldást találhatsz az egészség, a közérzeted, lelked ápolására az Ájurvéda és a Jóga világában. 

2023 November 20.án, este 20:20 órakor tartok egy ingyenes élő webinart (visszanézhető lesz), ahol mutatok is egy két könnyen alkamazható stressz levezető technikát Neked. A részvétel ingyenes! Itt tudsz is regisztrálni az előadásra: Hogyan kezeljem az év végi kimerülést? (Ayurvéda, életmód, táplálkozás és jóga)

2. A pihenés és az alvás hiánya

Sokan gyakran feláldozzák a pihenésünket és az alvásunkat a munkahelyi és társadalmi kötelezettségeink teljesítése érdekében, ami krónikus fáradtsághoz vezethet. Az Ájurveda erőteljesen hangsúlyozza, hogy az egészségünk, a mentális és érzelémi állapotunk és lelki teherbírásunk szempontjából is, kiemelten fontos a megfelelő alvás és pihenés. 

Az éjszakai alvás, a pihenés és a relaxáció nem egy és ugyanaz, és nem is helyettesíthetőek egymással. Mind háromra nagy szükségünk van. Főleg akkor, amikor kicsit többet igényelenek tőlünk a mindennapok. 

Egy Ájurvédikus tanács, amit, ha megfogadsz sokat segíthetsz magadon nehezebb, fárasztóbb időszakokban:

 • Ha nincs időd elcsendesedni naponta 5-10 percre, akkor valójában 2 x 10 perc lecsendesedésre van szükséged!
 • Ha nincs időd meditálni, akkor naponta 2x van rá szükséged!
 • Ha mostanában 2x hosszabb a teendőid listája, akkor a meditációra, relaxációra, feltöltődésre szánt időd is legyen 2x olyan hosszú!

Ezt nehéz lesz elhinni, de mind erre elsősorban a teendőid, elintézendőid miatt van szükséged! 

Egy kipihent, feltöltődött elmével, testtel és lélekkel sokkal hatékonyabban, gyorsabban és jobban oldod meg a feladatokat! Ezt saját magamon többször is megtapasztaltam!

Csak ajánlani tudom, hogy szánj magadra minden nap egy kis időd, hogy jobban, hatékonyabban és fókuszáltabban tudd végig csinálni ezt az időszakot az év végéig. 

3. A doshák egyensúlyhiánya

Az ájurvéda azt tanítja, hogy fizikai és mentális jólétünket a három dosha egyensúlya befolyásolja: Vata, Pitta és Kapha. A rohanó, stresszes életmód vezethet ezen doshák egyensúlyának felborulásához, ami kimerültséget okozhat. 

Az ősz és a téli időszak a vata dosha évszaka. Ebben az időszakban több a vata dosha jelenléte és ez a testünkben is megnyilvánulhat. A vata dosha többlet kimerültséghez, szorongáshoz, álmatlansághoz és fokozott stresszreakciókhoz, szárazsághoz, nyugtalansághoz vezethet.

Ha szeretnél egy picit többet megtudni a doshákról és hogy hogyan támogathatod az egyensúlyukat, akkor ajánlom figylemedbe a november 20.án, szerda este 20:20 órakor tartandó ingyenes online előadásomat, ahol a doshák egyensúlyáról is szó lesz. Itt tudsz is regisztrálni az előadásra: Hogyan kezeljem az év végi kimerülést? (Ájurvéda, életmód, táplálkozás és jóga).

4. Rövid nappalok és kevesebb napfény, kevesebb szabadban töltött idő 

Az év vége felé a nappalok rövidek, kevesebb természetes napfény ér minket, kevesebb a világos órák száma és kevesebb a szabadban töltött idő is. A sötétebb napok, a sötétben ébredés és a napfényhiány befolyásolhatja a hangulatodat és energiaszintedet. Erre csak egy megoldás van. A természettel együtt kell működnünk:

 • Gyerünk ki a természetbe, akkor is, ha épp nem csodás az idő. Tölts annyi időt a szabadban amennyit csak tudsz, engedd, hogy a természet és a szabadban töltött idő feltöltsön, kisimítsa az idegrendszered, földeljen és fénnyel töltsön fel. 
 • Gyújts gyertyát otthon, használj hangulat világítást és ünnepeld meg a fényes pillanatokat.  

5. Az Évszakváltozások

Az év vége sok helyen hideg és sötét évszakokhoz kapcsolódik, ami az Ájurvéda szerint a Vata-dosha (levegő és éter elem) időszaka. Ebben az időszakban a test és az elme hajlamosabb a szárazságra, hidegre és instabilitásra, amelyek kimerültséget okozhatnak. Az évszak változásokhoz való alkalmazkodás az Ájurvéda szerint nagyon fontos az egészségünk támogatását illetően. Az évszakok változásai és a természet ritmusa nagy hatással vannak az emberi testre, érzelmekre, gondolatokra és szellemre. 

Azok, akik nem készülnek fel megfelelően a hideg évszakra, például nem öltöznek melegen és rétegesen, vagy nem változtatják meg az étrendjüket, nem óvják a dosha egyensúlyt, nem figyelnek a megfelelő pihenésre, a tápláló szezonális étkezésre hajlamosabbak a kimerülésre. 

Ne csak az öltözeteden legyen látható az évszakváltás, hanem a tányérodon és az életmódodon is! A szezonalitás betartása, követése az étrendben nagyon sokat segít a test táplálásában, ami kihat rád mentálisan és érzelmileg is. Evvel pedig igen sokat tudsz tenni azért, hogy kevésbé merüljenek le az elemeid.       

6. Táplálkozás és az emésztési zavarok

Ahogy az év vége felé szétesnek a mindennapok, a rutin és a megfelelő gondoskodás magunkról, úgy gyakran az étkezések rendszeressége, friss minősége csorbul csak igazán. ‘Csak bekapok valamit gyorsan’, ‘nem baj, jó lesz ez ma, mert nincs időn többre’, ‘mindegy mit eszek, csak gyorsan legyen kész’, szendvics, saláta, turmixok, gyors éttermek, stb…  

Ezen felül az ünnepi időszak, az ünnepi asztal gyakran gazdag és nehéz ételekkel vár ránk. A túlevés, az egész napos evés és a kajakóma ismert jelenségei az ünnepeknek.  

Ha az emésztésünket már az ünnepek előtt megterheltük az ünnepi asztal után sokkal nehezebb lesz minden pillanat. Az Ájurvéda szerint a nehéz ételek és az emésztési zavarok hozzájárulnak a kimerüléshez, az immunrendszer gyenge működéséhez, a nyomasztó gondolatokhoz és az érzelmi instabilitáshoz is. Pontosabban, ha az emésztés nincs jól, semmi sem működik jól a testben, lélekben. 

Legyengült emésztőrendszer, legyengült immunrendszer: Az Ájurvéda szerint ez azt jelenti, hogy gyenge lett az agni.

Mi az az agni?

Az „agni” egy fontos fogalom az Ayurvédában. Az agni az emésztési tűz vagy az emésztő tűz jelképe. Az Ayurvéda szerint az agni minősége kulcsfontosságú az egészség, a jó közérzet, az immunitás, a stressz kezelése, a mentális, érzelmi állapotunk és az erőnlétünk szempontjából.

Ha szeretnél többet megtudni az Agniról olvasd el ezt a blog bejegyzésemet: “Agni: Az Ájurvéda Lángja – Egészségünk Kulcsa

Az év végi kimerültség természetesen egyéni megtapasztalás, de fontos, hogy időben felismerjük a jeleket, megtanuljuk határainkat tiszteletben tartani és időt szánjunk magunkra, az önápolásra, a stresszkezelésre, a napi rutin és az emésztés helyreállítására. 

Ahányan vagyunk annyiféleképpen találunk a leggyorsabban vissza az egyensúlyba. Az Ájurvéda viszont olyan alapvető tudással lát el, ami minden szervezetet segít a holisztikus egészség állapotba visszatérni. 

A rendszeres testmozgás, meditáció, idő a természetben, jó alvás és idő a családdal, barátokkal. Az egészséges életmód, testet lelket támogató napi rutin, friss szezonális emésztést támogató ételek mind segíthetnek abban, hogy az év vége ne kimerüléssel, hanem feltöltődéssel és örömmel záruljon.

Ha szeretnél még többet tudni vagy esetleg többet tenni magadért, többet tenni az év végi kimerülés ellen, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe ingyenes online előadásomat, amit  2023 november 20.án, hétfő este 20:20 órakor tartok. 

Célom ebben a rövid webinarban megnézni mit lehet tenni az év végi kimerülés ellen és mit tehetünk magunkért ebben az időszakban? Hogy segíthetjük az agni működését, az immunrendszer erejét, az erőnlétünket és a saját egészségünket a karácsonyt megelőző feszültségekkel teli időszakban? Ezekre a kérdésekre hozok majd a választ az Ájurvéda & Jóga holisztikus tudományából és szeretettel várlak téged is erre az előadásra. Itt tudsz is regisztrálni: Hogyan kezeljem az év végi kimerülést? (Ájurvéda, életmód, táplálkozás és jóga).

Kívánom neked szeretettel, hogy a karácsonyi készülődés és az ünnepek is harmonikusak, békések, szeretettel teli és egészséget megtartóak legyenek. 

Szeretettel, Barbara

Hasonló tartalmak

Ki írja a tartalmat?

Pócza Barbara

Üdvözöllek! A nevem Barbara! Több, mint 20 éve foglalkozom jógával,  a természetgyógyászat különböző ágaival és az ájurvédával. Ez számomra nem csak egy hivatás, hanem egy életforma. Igyekszem a tapasztalatom és tudásom minél élvezhetőbb és könnyedén fogyasztható formában megosztani Veled. Kellemes olvasást kívánok!  

Legújabb bejegyzések

Érdekesnek találhatod

Csatlakozz az Adventi webinárhoz, és fedezd fel, hogyan varázsolhatod az ünnepeket stresszmentessé Barbarával! Kattints a részletekért!

Aktuális

Idén sincs messze már az Advent. Adventi Fényhetek 4 hetes online programunk november végén, 2023.11.27.-én újra indul …

Egyszerű lépések egy hihetetlen új év felé – Nem csak új év kezdéshez. Könnyen és hatékonyan alkalmazható módszerek, új szokások elkezdéséhez és régi, rossz szokások leküzdéséhez. 3 modulból álló online kurzus.

Rovatok

Inspiráció és Jóga a Youtube csatornámon

Belső ragyogás Facebook csoport

Egy inspiráló és támogató közösséget keresel? Csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol többek között ezt is megtalálhatod